Een gemuteerd babyzwijn gevonden rondom Tsjernobyl
Mutatie
(de) Mu-ta-tie (zelfst.naamw. (v.))
Afgeleid van het Latijnse ‘mutare’ (verplaatsen, veranderen, ruilen).
|.) Verandering in het erfelijk materiaal ;Plotselinge verandering in de chromosomen van levende cellen veroorzaakt door een mutagene reactie.
Mutatie is in wetenschappelijk zin een verandering in de sequentie van de nucleotiden, oftewel de bouwstenen van DNA en RNA. Dit soort mutaties hebben invloed op de wijze waarin iets evolueert, de wijze van veroudering en het ontstaan van ziektes. Bestaan er echter ook mutaties in de vorm van gedachtegangen en denkpatronen? Ten slotte heeft de mens gedachtes gekregen door een mutatie in de prefrontale cortex, waardoor het type || neurospin proteïne ontstond. Het brein zoals wij het gebruiken is dus gevolg van een mutatie, die overigens nog steeds aan de gang is.
Sinds de opkomst van de digitale media en het internet lijkt er een cultureel geïnduceerde mutatie in ons denkpatroon te zijn ontstaan. Het lijkt er echter niet alleen op alsof mensen zich anders zijn gaan gedragen sinds de smartphone en computer voor iedereen toegankelijk werd. Kleine delen van onze hersenen en genetische structuur zijn namelijk gemuteerd door de wijze waarop we met deze media omgaan.
“Onze aandacht spanne, communicatieve vaardigheden en de mogelijkheid om abstract na tedenken sterk afgenomen doordat de patronen van de glucosemetabolisme in de orbitofrontale cortex de laatste 20 jaar vrijwel verdubbeld zijn.” (Professor Susan Greenfield, Harvard)
Doordat het er niet op lijkt dat dit fenomeen de komende tijd af zal zwakken ben ikzelf erg benieuwd hoe deze mutatie zichzelf zal gaan doorzetten, en of dit ook impact gaat hebben op ons fysieke gestel. Bij mutatie denk ik namelijk vrijwel automatisch aan zaken als Tsjernobyl, Fukushima en de nucleaire tests op Bikini Atoll. Door de straling werden er veel kinderen met verminkingen, vergroeiingen en extra ledematen geboren. Ook werd veel flora en flora aangetast, waaronder sommige vlinders geen vleugels meer aangroeiden en bomen niet meer begonnen te rotten.
Zouden onze hersenen ook een dusdanige mutatie kunnen ondergaan door een verandering in het gedachte en handelingspatroon? En zou dit tegelijkertijd invloed kunnen hebben op de rest van ons lichaam? Onze knokkels zijn namelijk ook al deels genetisch veranderd. RSI komt steeds minder voor doordat onze handen licht zijn veranderd en minder slijtage hebben ondanks dat we ze steeds meer in een herhaaldelijk patroon gebruiken. Hoe ver groeien wij naar de computer toe, en hoe dichtbij komt de computer bij ons genetische materiaal?
0 reacties:
Een reactie posten