Na wat verder onderzoek kwam ik al snel in de wereld van de generatieve kunst/wetenschap terecht. In het onderstaande werk van Nervous System hebben ze een groeipatroon van een soort planten gecreëerd op basis van een wiskundige formule.
Na nog wat rondspeuren kwam ik bij een project wat erg bij mijn roots als vormgever ligt. Het project, getiteld Written Images, is bedoeld om generatieve kunst en programmering te combineren met het 'uitstervende' drukwerk. Je kunt bij hen een boek bestellen met daarin computer-gegenereerde beelden. Het grote verschil zit hem erin dat elk beeld verandert nadat het geprint wordt, waardoor elk boek dus uniek is.
Written Images by Martin Fuchs, Peter Bichsel, and others.
In mijn zoektocht naar kunstenaars die zich bezighouden met soortgelijke concepten en/of werkwijzes kwam ik Crystallise tegen. Dit is een animatie (al wordt het vaker getoond als stills) waarbij kristallen worden gevormd op basis van een algoritme. Dit algoritme wordt aangestuurd door het geluid van ijskristallen. Dit geluid bepaalt hoe de kristallen groeien, welke kleur ze krijgen en hoe ze bewegen.
Dit project sprak me erg aan doordat het eigenlijk zo'n beetje alles omvat waar ik op dit moment mee bezig ben. Ik vindt het erg tof dat de gehele kristalstructuur behouden blijft, ondanks dat een groot deel uit handen wordt gegeven aan het algoritme. De overtreffende trap van dit project lijkt me als het 'live' aangepast zou kunnen worden, zodat er interactie tussen de toeschouwer kan ontstaan. Ik wil uitzoeken of dit technisch haalbaar is.
Crystallise by Semiconductor
Als korte poging om natuur aan te passen i.p.v. menselijke vormen heb ik een klein landschap met een paddenstoel erin gemaakt. De dop van de paddenstoel wordt aangetast door een aangepast Trojan Horse script. Dit script zoekt in een zo kort mogelijke tijd naar mogelijke ingangen waar hij een programma kan draaien. Mocht het programma geïnstalleerd zijn, of de ingang is niet mogelijk, dan verwijdert hij zijn eigen pad. Hierdoor groeit de paddenstoel dus niet eindeloos door.
Ondanks dat dit beter uit te bouwen is, spreekt het me toch wat minder aan dan het werken met menselijke vormen of dieren. De natuur heeft er al een handje van om planten e.d. vrij grillige en bijzondere vormen te geven, en er ontstaan soms zelfs mutaties. Hierdoor valt een virus eigenlijk minder op vergelijken bij mensen/dieren aangezien de vormen in de meeste gevallen eigenlijk ook een 'gewoon' onderdeel van de plant kunnen lijken.
In 2010 werd voor het eerst een onderzoek gepresenteerd over de zogenaamde 'Gizmonosis',
een aandoening die van gadgets en computers op mens overgedragen kan worden. Toen was
het puur een test om te zien in hoeverre de medische wereld op moet passen met het toenemende
gebruik van techniek om problemen te verhelpen.
gizmonosis — noun. A disease that is passed from a gizmo to a human. gizmonotic — adjective. gizmonoses — plural. nosos — Greek. Disease. gizmo — a gadget (origin unknown)
In 2012 kwam de eerste persoon om doordat hij 'besmet' was met een computervirus. De man had een pacemaker die via internet gegevens naar zijn artsen stuurden zodat hij minder vaak voor controle naar het ziekenhuis hoefde te komen. Het apparaat kon ook op afstand aangepast worden zodat de pacemaker optimaal zou blijven werken. De pacemaker verbond buitenshuis met een openstaande wifi-verbinding, waarna een computervirus op de pacemaker terecht kwam en de mini-harde schijf wiste en hierdoor de pacemaker uitzette.
De zogenaamde Bio-hacker Tim Cannon is 's werelds eerste persoon met een eigen geïmplanteerde biometrische computerchip. De chip meet van alles in zijn lichaam, zoals zijn bloeddruk, het aantal bloedplaatjes, etc., en verzend dit als data naar een zelfgemaakte app op Samsung apparaten. Het gaat hem er vooral om hoe ver we nu al op weg zijn naar het worden van semi-cyborgs.
Naast de vrij grote datachips zijn er ook al onderzoeken gedaan naar implanteerbare RTF-chips. Op het moment is het mogelijk om chips als het ware onder de huid te tatoeëren. Deze chips kunnen momenteel nog geen data ontvangen, maar je zou het wel bijv. kunnen gebruiken als OV-chipkaart. Toekomstige plannen zijn om de chips, net zoals bij Tim, medische gegevens te laten verzamelen zodat dit gebruikt kan worden voor onderzoek.
Even voorstellen, dit is de Vacanti muis. Via een computer gegenereerd algoritme hebben wetenschappers de DNA-structuur van een muis zo kunnen herprogrammeren dat deze een oor aan begon te groeien. Met behulp van kraakbeen van een koe en een oplosbare mal van een oor heeft de muis in korte tijd de vorm kunnen kweken.
Als vervolg op mijn virus onderzoek heb ik twee virussen op een mens en een kraai losgelaten om te zien wat eruit komt, en om te zien of de beelden spannend genoeg worden. Alhoewel de scripts vrij verschillend zijn in opbouw, komen er toch wel wat soortgelijke vormen uit. Wellicht moet het dus toch anders aangepakt worden voordat er echt iets spannends uit komt.
Het technische aspect van het renderen van stills is niet zo'n probleem, maar het maken van animaties en het renderen hiervan gaat toch te lang duren. Het lijkt me heel interessant om hier wel nog onderzoek naar te gaan doen, maar dat zal meer tijd dan dit project gaan vereisen.